Oi, perjantai!

Viikonloppu ja entsyymit jälläävät taas. Maanantaina tuli torilla käydessä päähänpisto. Jostain syystä mieli alkoi tehdä hapankaalia. Nyt purkeissa muhii muutaman kilon edestä maukasta hapankaalin alkua. Perjantai olkoon päivä jolloin ilmestyvät ruokareseptit. Jei!

Fermentoidut ruuat ovat todellista superfoodia, hapankaali varsinkin. Fermentoitujen kasvisten vitamiinit säilyvät. Lisäksi fermentointi tuottaa samoja entsyymejä ja bakteereja, joita oma ruuansulatuksesi käyttää toimintaansa. Väsää satsi hapankaalia oman vatsasi parhaaksi. Se on helppoa!

Hapankaali, 2 litran purkkia:
2 kaalia, keskikoko
1 porkkana
1/2 omena
24g puhdistamatonta merisuolaa tai Himalajan merisuolaa
reilusti kuminaa.
(valinnaisesti oman maun mukaan mausteita tai muita yrttejä)

Valmistelut: Tarvitset ruokalusikan (15g), leikkuualustan, veitsen, sekoituskulhon, survimen ja hillopurkkeja. Pese kädet!

1. Pilko kaalit, porkkana ja omena pieneksi silpuksi.

2. Ison kokoiseen leipomiskulhoon saat juuri hyvin litran hillopurkin verran ainesosia kerralla, eli puolet raaka-aineista. 1 silputtu kaali, 1/2 porkkanaa, 1/4 omenaa, 12g suolaa (vähän vajaa ruokalusikka), ruokalusikallinen kuminaa. Sekoita ainekset keskenään.

3. Survo ainekset nyrkillä tai survimella vetiseksi massaksi. (Voit laittaa joukkoon muitakin mausteita. Itse tein yhden satsin hapankaalia valkosipulilla ja toisen mustapippurilla sekä tillillä maustettuna)

4. Siirrä hapankaalin alku hillopurkkiin.

5. Survo tavara purkin pohjalle niin, että vesiraja alkaa näkyä. Itse tein sen hamppuöljypullon pohjalla. Sulje purkki hellästi niin, että sieltä pääsee ilmaa ulos.

6. Jätä purkit huoneen lämpöön, valolta suojattuun paikkaan 2-4 päiväksi. Tämän jälkeen siirrä ne viikoksi viileämpään paikkaan kuten ruokakellariin, jonka jälkeen purkit voidaan sulkea täysin ja siirtää jääkaappiin. Hapankaali on vimosen päälle valmis noin kuukauden päästä.

7. Kaavi pois hapankaalin päälle kertyvä maitohappovaahto noin neljän päivän välein.
hapankaali 1
Tämä resepti on löydetty Marttojen -sivustolta ja modattu sitten paremmaksi 🙂 Kiitos martat.fi! Alkuperäinen resepti täältä.

Availen mieluusti näkemyksiäni ravinnosta ja siitä, mitä itse syön. Parhaiten tämä onnistunee kirjoittelemalla ruokablogia kuvilla höystettynä. Pyrin postaamaan ruokareseptit joka perjantai.

Kuuntelen älyttömän mielelläni kommentteja siitä miten tehdä nämä ruokareseptit vielä maukkaammiksi. Mitä sinä tykkäät syödä? Lähetä oma ruokareseptisi!

Disclaimer: vastuuvapauslauseke: Kaikki nämä kirjoitukseni ovat vain lukijoiden lystiksi kirjoitettuja. Ne ovat täysin subjektiivisia omia ajatuksiani asioista, jutuista, maailmasta, ihmisistä, olioista, voista, sun kaikista muista. Väittämät ja sisältö eivät ole aina tieteeseen tai yleiseen vallitsevaan käsitykseen uppoavia, joten jokainen ihminen ottaa itse vastuun soveltaessaan blogin tarjoamia tiedonkuvitelman jyviä. Pyrin lisäilemään referenssejä tiukan paikan tullen tai tiukan paikan tullen jätän lisäämättä ja vetoan tähän disclaimeriin. Mikäli sisältö loukkaa jota kuta, niin pahoitteluni osasi puolesta, selvitetään loukkaus ja mahdollisesti korjataa. Otan mielelläni vastaan korjauksia ym huomautuksia ja saatan niitäkin lisätä sisältöön.

Fermentointia, hapankaali | ptpete.net | Perttu Anteroinen | Personal trainer Turku

”Let food be thy medicine and medicine be thy food.” -Hippocrates.