Miksi ei salitreeniä vielä?

Joskus asiakastyössä tulee vastaan tiukkoja tilanteita ja kysymyksiä, jotka vaativat tiukkoja toimenpiteitä ja vastauksia. Välillä toimenpiteet ja vastaukset saattavat ensialkuun asiakkaan korvaan kuulostaa…, well englanniksi counterintuitive, eli vaistojen vastaiselta. Yksi näistä toistuvista vaistojen vastaisista teemoista on ”enemmän on enemmän” -mentaliteetti treenauksen suhteen.

Kova treeni ja hormonitasapaino ovat sellaisia asioita, joihin kiinnitetään huomiota aivan liian vähän. Yleensä ajatellaan, että ylikunto on vain jokin olotila, joka johtuu vain siitä, että on viihtynyt liikaa kuntosalilla tai lenkkipolulla yms. Ajatus, että: ”Pah, okei treenaan hetken vähän rauhallisemmin.” ei usein yksistään auta. Kyse on jostain paljon laajemmasta asiasta. Onneksi monet fitness-blogaajat ovat nykypäivänä tuoneet tämän tärkeän asian esille. Fitness-maailmassa ylitreenaaminen ja ylikunto ovatkin hyvin tiedostettuja asioita. Valitettavasti hormonitasapaino ja sen järkkyminen ei ole vain ja ainoastaan fitness-harrastajien ammattitauti, vaan se on piilevä vaara kaikille ihmisille, jotka elävät todella aktiivista elämää, niin työn, kuin liikunnan osalta.

Mitä on ylikunto?

Ylikunnossa oleminen tarkoittaa sitä, että meidän kehon hyvät hormonit, niin mielihyvähormonit (mm. endorfiini, oksitosiini (naisilla), dopamiini, seretoniini), kilpirauhashormonit T4 ja T3 kuin anaboliset hormonit ovat ”loppuun käytetyt”. Nämä hyvät hormonit taistelevat samasta tilasta stressihormoneiden, kortisolin ja adrenaliinin kanssa. Jatkuva liikatreenaaminen (ja ehkä huonosti syöminen) lisää stressihormonien ja vastaavasti vähentää mielihyvähormonien tasoa. Ylitreenaaminen on yhtä kuin loppuunpalaminen. Tästä tilasta palautuminen voi kestää (huippu-urheilijalla tuloksien osalta) yli vuodenkin. Me voimme kuitenkin tehdä paljon asioita, joilla palautumista nopeutetaan huomattavasti, ja mikä tärkeintä…, voimme tehdä juttuja, joiden ansiosta emme havaitse ylirasitustilaa niin voimakkaasti, vaan pystymme elämään täyttä elämää ylirasituksesta huolimatta.

Mitä sitten pitäisi tehdä?

Meidän hormonitoiminnan kulmakiviä ovat ravinto, eritoten hyvälaatuiset rasvat, liike (mukaanlukien raikas ulkoilma), mielenrauha ja laadukas, riittävä uni. Nämä asiat ja tässä järjestyksessä, kerron miksi.

Aivan ensiksi käännän järjestyksen nurinkurin ja tutkitaan asiaa: Riittävä uni, mielenrauha, liike (ulkoilma) ja ravinto.

Kun tästä skenaariosta lähdemme uudelleen rakentamaan hormonaalista tasapainoamme törmäämme heti ongelmaan. ”Sitten kun saan kunnon yöunet, niin lähden lenkille.” Eipä tullut kunnon yöunia, lenkkikin jäi tekemättä…, pääsinkö mielenrauhaan? En päässyt…, menin mäkkärin drive-iniin.

Tutkitaan aihettamme nyt oman näkemykseni mukaisessa järjestyksessä: Ravinto, liike (ulkoilma), mielenrauha ja riittävä uni.

Usko tai älä, hyvin syöminen on helppoa! Se ei vaadi yleensä paljoa tahdonvoimaa tai muita ponnisteluja. Useimmat meistä pystyvät välittömästi, alkaen nyt heti, syömään riittävän määrän ravinnerikkaita ruokia, kunhan vain oivaltavat asian tärkeyden. Lisäravinteet voivat tulla hyväksi avuksi mikäli kärsit vakavasta ylirasitustilasta. Esimerkiksi merilevävalmisteet turvaavat luonnollisen jodin saannin. Ensiksi ravinto kuntoon! Kun olemme syöneet paljon mikroravinteita, suojaravintoaineita, laadukkaita rasvoja ja proteiineja sisältävää ruokaa saamme tietyn määrän energiaa (=tahdonvoimaa) ja mikä tärkeämpää, saamme rakennusaineita meidän hyville hormoneille!

Liike ja ravinto avuksi

Edellisessä kappaleessa kirjoitin rasvan tärkeydestä ja siitä, että syömisestä saa vain ”tietyn määrän energiaa”. Tämä johtuu siitä, että ylirasitustilassa ruuansulatus on usein säästöliekillä ja insuliinin eritys koholla (energia ”katoaa”). Ongelman avuksi tulevat hyvälaatuiset rasvat ja liike. Rasvan aineenvaihdunta on ärsyttävän vähän tutkittu aihe, mutta sen verran siitä tiedetään, että sen insuliinivaste on minimaalinen verrattuna hiilihydraattiin ja huomattavan pieni verrattuna proteiiniin. Se, että rasvan valtavat energiamäärät pystyy valjastamaan optimaalisesti vaatii liikettä ja tärinää kehoon…, monipuolisesti. Ravintorasva kulkee ruoansulatuksessa meidän lymfa-aineenvaihdunnan kautta, ei verenkierrossa, niin kuin kuin usein luullaan. Lymfa-aineenvaihdunta tarvitsee toimiakseen mekaanista liikettä lihaksilta. Liikkeeseen liitän ulkoilman. Raikas happi tekee meille hyvää ja silloin kun tekee hyvää, niin tiedätkö mitä? Silloin erittyy aivoissa mielihyvähormoneja. Juuri sitä haemme.

Alkaako mielenrauhaosio jo hiukan hahmottumaan? Tähän haluan liittää sen, että mielenrauha ei useinkaan ole siitä kiinni, että mitä me teemme itsemme hyväksi, vaan siitä, mitä me teemme muiden hyväksi. Heti kun mahdollista, yritä olla läheisillesi ja muille hyvä. Nyt kun olet ulkona reippailemassa, niin mikset kävelisi ystävän luo kaffelle vaihtamaan kuulumiset?

Maittaisikohan unikin illalla jo paremmin?

hormonitasapaino2

ps. Suosittelen lukemaan MD. Sara Gottfriedin kirjan Hormone Cure. Hän on pitkään ja laajalti Harvardin yliopistossa tutkinut naisten hormonisekamelskaa. Kirja on englanniksi.

Disclaimer: vastuuvapauslauseke: Kaikki nämä kirjoitukseni ovat vain lukijoita varten kirjoitettuja. Ne ovat täysin subjektiivisia omia ajatuksiani asioista, jutuista, maailmasta, ihmisistä, olioista, voista, sun muista. Väittämät ja sisältö eivät ole aina tieteeseen tai yleiseen vallitsevaan käsitykseen uppoavia, joten jokainen ihminen ottaa itse vastuun soveltaessaan blogin tarjoamia tiedonkuvitelman jyviä. Pyrin lisäilemään referenssejä tiukan paikan tullen. Otan mielelläni vastaan korjauksia ym huomautuksia ja saatan niitäkin lisätä sisältöön.

Kova treeni ja hormonitaspaino | ptpete.net | Perttu Anteroinen | Personal trainer Turku

”Let food be thy medicine and medicine be thy food.” -Hippocrates.