Kreikka, Hellas, auringon maa.

Ruokakulttuurin hyvät, pahat ja rumat

Olen matkannut nyt kolme viikkoa tätä modernin lääketieteen, filosofian, matematiikan ja Mousakan synnyinmaata. Olen matkalla oppinut kreikkalaisen ruuan hyvät, pahat ja rumat. Kerron teille siitä oman mielipiteeni ja suosittelen, että mitä tästä matkasta kannattaa ottaa mukaan koto-Suomeen.

Hyvät

Kreikkalaisessa keittiössä on valtava määrä positiivisia asioita. Itse pidän varsinkin siitä, että ruokailu on ajoitettu myöhäisempään ajankohtaan kuin Suomessa. Aamupalaa ei aina välttämättä syödä ja lounastakin vasta n. klo 13.00 alkaen. Tämä antaa mahdollisuuden suolistolle rentoutua ja palautua sekä antaa aikaa kehon omalle proteiinisynteesille. Proteiinisynteesi hajoittaa kehon huonoja soluja aminohapoiksi ja käyttää ne uudestaan rakennusaineena. Täten se uudistaa ihmistä, pitää nuorena. Ihanaa. Illallinen syödään vasta 21.00 eteen päin. Tämän ruoka-ajan suuri fani en ole, mutta sekään ei ole suuri katastrofi mikäli ruokailun ja unen väliin jää pari tuntia sulattelua.

Tuoreet vihannekset…, näitä ei voi liikaa hehkuttaa. Näiden tulisi olla jokaisen ihmisen ravinnon perusta. Harvoin syön ateriaa, jossa peti ei olisi pedattu runsaalla kasalla mahdollisimman tuoreita vihanneksia. Tummaa vihreää täällä syödään paljon. Tumman vihreät, paljon lehtivihreää sisältävät kasvikset ovat maapallon ravinnerikkaimpia ruokia. Tuplapeukut ja ten points Kreikkaan!

Kylmäpuristettu oliiviöljy. Ihmiselle on erittäin tarpeellista saada riittävä määrä elintärkeitä, vitamiineja ja omega 3 rasvahappoja sisältäviä rasvoja. Elimistömme tarvitsee solujen rakennusaineeksi stabiileja rasvoja. Nämä rasvahapot pitävät solurakenteen optimaalisena ja säätelevät solun tiedonkulkua, eli välittävät hermoston sähköimpulsit solutasolle. Mikäli soluseinämät koostuvat huonolaatuisista rasvakerjuista voi tämä terveydelle ja vireystasolle tärkeä informaatio kulkea huonosti. Täällä ruoka usein ui tuoreessa oliiviöljyssä, joka takaa soluille hyvää rakennusainetta. Se on hyvä asia.

Sitrushedelmät, fermentoidut ruuat ja etikka. Uskon sitrushedelmien, fermentoinnin ja etikan voimaan. Nämä kolme ruoka-ainetta ovat minulle todellista superfoodia. Tällä kolmikolla uskotaan olevan todella voimakas ruuansulatus entsyymejä lisäävä vaikutus, sekä positiivinen anti suolitobakteeristolle. Ruuansulatuksen entsyymejä ja bakteereja on tutkittu vielä aivan liian vähän, mutta lisäämällä näitä ravintoosi voit kokea paremman olon itse. Tämä riittää minulle tieteeksi oikeaa tiedettä odotellessa.

Mikäli haluat, voit syödä sesongin mukaisia ruokia. Monipuolista ja terveellistä.

Ruokaviini. Ei oikee syytä, mutta hyvä. 🙂

Pahat

Kaikki on ylikypsää paitsi kasvikset ja usein nekin ovat. Lihat ja kaikki muukin ruoka on yleisesti kypsennetty erittäin kuumassa lämpötilassa ja haudutettu pitkään. Tämä vie niin sanotusti elon ruuasta pois. Liika kypsennys tuhoaa niin rasvojen koostumuksen kuin vitamiinit ja entsyymitkin.

Leipää, pastaa, vaaleita jauhoja kaikkialla. Tämä ei mielestäni itsessään ei vielä ole niin surkea onnettomuus, mutta osiossa ”Rumat” kerron aiheesta lisää. Alkumatkasta kokeilin itse syödä hiukan viljaa sisältäviä juttuja kuten piirakoita, mousakaa yms. Tiedän matkustavani pari kuukautta Etelä-Eurooppaa, joten viljan ortodoksia välttämistä yritin välttää. Reilun viikon jälkeen kuitenkin oloni oli huono ja ruuansulatukseni oireili tuttuun tapaan gluteenipitoisen ruuan kanssa. Onneksi salaatit ja simppelit liharuuat.

Rumat

Jokainen ruokailu täällä on mättöfeasti vailla huomista. Kuten aikasemmin sanoin, että hyväksyn vielä vaalean leivän osana traditiota, mutta tapa jolla sitä kreikkalaisessa ruokakulttuurissa käytetään on huono.

Jokainen ateria on sekametelisoppa sisältäen kaikki mahdollisit ruuat ja ravintoaineet. Ne nautitaan samalla syömiskerralla ja suurissa määrissä. Tälläinen syömistapa on mielestäni äärimmäisen rasittava aineenvaihdunnalle. Runsaat määrät hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja samaan aikaan tulvivat vatsan, suoliston, maksan, munuaisten ja muiden järjestelmien suodatettavaksi. Ihminen pystyy käsittelemään vain tietyn määrän glykogeeneiksi (maksan ja lihasten polttoaine) muuttuvia ravintoaineita kerralla. Glykogeenit täyttyvät nopeasti vaalesta viljasta ja tämän jälkeen kaikki loppu leipä, pasta, piirakka ja leivos sekä hitaasti imeytyvä rasva ei mahdukaan maksaan vaan muuntuu verensokeriksi. Verensokeri sitten hitaasti varastoi itsensä insuliinin avustuksella rasvakudokseen. Tämän viimeisen lauseen voi todentaa jo katukuvassa täällä.

Tupakointi. Buu!

Kreikkalainen take-away

Ehdottomia suosikkejani kreikkalaisessa keittiössä ovat raikkaat, värikkäät vihannekset, runsas oliiviöljyn käyttö ja ruokailuajat.

Ota mukaan matkalta:

Touretta, kylmäpuristettua, luomuoliiviöljyä. Niin minä tein. Suoraan tehtaalta, ystävieni ja minun poimimista oliiveista.

Kasvikset. Ok, parempi hankkia Suomesta, mutta tämä on yksi terveyden tärkeimmistä tukipilareista. Syvempi väri, parempi.

Sitrushedelmät ja etikka.

Ruoka-ajat. Tuudittaudu rauhalliseen, välimerelliseen elämän rytmiin ja anna ruuansulatuksellesi ja kehollesi aikaa rentoutua.

Kala-mereneleva

Kuvat: Cal Rainer Photography

Disclaimer: vastuuvapauslauseke: Kaikki nämä kirjoitukseni ovat vain lukijoiden lystiksi kirjoitettuja. Ne ovat täysin subjektiivisia omia ajatuksiani asioista, jutuista, maailmasta, ihmisistä, olioista, voista, sun kaikista muista. Väittämät ja sisältö eivät ole aina tieteeseen tai yleiseen vallitsevaan käsitykseen uppoavia, joten jokainen ihminen ottaa itse vastuun soveltaessaan blogin tarjoamia tiedonkuvitelman jyviä. Pyrin lisäilemään referenssejä tiukan paikan tullen tai tiukan paikan tullen jätän lisäämättä ja vetoan tähän disclaimeriin. Mikäli sisältö loukkaa jota kuta, niin pahoitteluni osasi puolesta, selvitetään loukkaus ja mahdollisesti korjataa. Otan mielelläni vastaan korjauksia ym huomautuksia ja saatan niitäkin lisätä sisältöön.

Kreikkalainen keittiö | ptpete.net | Perttu Anteroinen | Personal trainer Turku

”Let food be thy medicine and medicine be thy food.” -Hippocrates.