Suomineidon Personal Trainer FAQ feat

FAQ/UKK – Usein kysytyt kysymykset

FAQ/UKK osio antaa vastauksen moneen mieltäsi askarruttavaan kysymykseen.

Nämä kyssärit ovat poimittu s-postista, FB-ryhmästä ja FB-viesteistä.

 1. Voiko treenata omia treenejä (Kuntosali, kävelylenkki, intervallijuoksu, treeni oman kehonpainolla, jooga sekä 9.7 alkaa kuntonyrkkeily) tämän ruokavalion ohella? Arkiliikuntaan kuuluu päivittäin työmatkat kävellen 3,5 km/suunta ja töissä leuan veto ennen lounasta.

  Kyllä voit! Ruokavalio on suunniteltu niin, että sen avulla maksimoit oman jaksamisesi ja suorituskyvyn. Vähemmän liikkuville laihduttajille tulemme erikseen muokkaamaan ravintoa niin, että se tukee painonpudotusta.

  Tuo 3,5 km x 2 on juurikin se kävelymatka, johon tähtäämme. Hienoa, että sinulla on roikkumismahdollisuus työpaikallasi. Pyytäkää muutkin työnantajaltasi, että se järjestyy!

 2.  

 3. Työkaluissa (treenikalenteri, 5 tee ja 5 älä tee) ensimmäiseksi päiväksi on merkitty 15.10. Onko näin vai enkö osannut käyttää niitä?

  Oma havaintoni kiitollisuudesta, ilmaisen sitä muille mutten ole kiitollisuutta itselle sanonut.

  15.10. starttaa varsinainen Suomineidon Personal Trainer verkkovalmennus. Tämän takia materiaalissa on siellä täällä ”hassut” päivämäärät. Kaikki työkalut yms. ovat vapaasti muokattavissa. Voit tehdä niistä juuri sinun näköiset ja sitten tulostaa.

  27.8. alkanut ryhmä on pilottijakso.

  Ole kiitollinen muita ihmisiä kohtaan. Se helpottaa omaa elämää. Yhtä tärkeää osoittaa kiitollisuutta myös itseään kohtaan. Se vasta helpottaakin.

 4.  

 5. Ruokavaliota olen noudattanut painonpudotus ABC:n julkaisusta lähtien. Ruokarytmi ja hiilareiden syönti vasta päivällisellä sujuu. Hapankaali tökkii vieläkin, syön silti. Lasketaanko rasvojen määrään ne rasvat, joita käytän ruoan valmistuksessa?

  Ruoan valmistukseen käytettäviä rasvoja ei ole laskettu ostoslistan suosittelemiin syöntimääriin. Vain ruoan valmistuksen lopuksi ruoan päälle sulamaan laitettavat tai lisukkeeksi tarkoitetut rasvat ovat laskettu.

  Teelusikalliset paistamisrasvaa ja niiden kalorit ovat kuitenkin laskettu kokonaiskalorien määrään, muiden sattumien, kuten tumman suklaan, hedelmien ja pähkinöiden kanssa.

 6.  

 7. Lasketaanko ravinto-ohjeistuksessa kaloreita?

  Ei lasketa. Ohjeissa ja postauksissa tulemme kiinnittämään huomiota siihen, että miltä mikäkin määrä ruoka-aineita lautasella näyttää. Se on helpoin tapa seurata ravinnemäärien saantia.

 8.  

 9. Onko raa’at kasvikset esim. porkkanaa ja kukkakaalta? Mitä jos en löydä kaupasta parsakaalta tuoreena, nyt löytyy Oulusta huonosti, voinko korvata sen esim. kukkakaalilla?

  Kyllä, porkkanaa, kukkakaalta, kurkkua, selleriä (jos vatsa kestää), parsakaalta, lehtipinaattia, kesäkurpitsaa, yms. Sellaista, mikä maistuu hyvältä, pois lukien kuitenkin lehtikaali.

  Lehtikaali sisältää runsaasti oksiaalihappoa ja goitrogeenejä. Oksiaalihappo voi olla liian rajua vatsalle. Goitrogeeniset yhdisteet saattavat tunkeutua kilpirauhasiin vieden sieltä jodilta ja muilta hyviltä mineraaleilta tilaa. Tämä saattaa johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan. Lehtikaalta on erinomaista syödä, mutta se tulee aina ryöpätä tai kypsentää! Joten lehtikaali kattilan kautta smoothieen!

 10.  

 11. Mietin olenko soveltanut termejä (hieman ,vähän, runsaasti) oikein esim. proteiinin osalta. Kuinka sen voi arvioida? onko runsaasti koko käsi, vähän esim. kämmen osa tms. Mitä jos ruoan jälkeen jää nälän tunne? Miten asian voisi kompensoida? Kommenttisi, että rasvojen lisääminen päivällä jos päivällisellä enemmän ”ruokahalua”, on toiminut minulle. Nyt kun on rasvojen gramma määrät, niin voin arvioida, onko suunta ollut oikea.

  Kuten yllä mainittu, niin ruokapostauksissa käsitellään, että miltä mikäkin määrä ravinteita lautasella näyttää. Rasvojen osalta homma on helppo, niin kuin jo totesitkin.

  Mikäli sinulle jää nälkä, syö samaa ruokaa aavistus lisää. Jos olet varma, että proteiinin, rasvan ja hiilarin tarve on tyydytetty, niin napostele kasviksia päälle.

  Usein näläntunne voi johtua vajaavaisista mikroravinnesaanneista. Tätä voi paikata kasviksilla tai pähkinöillä.

  Muista kuitenkin, että kylläisyyssignaalin kulku suolistosta aivoihin ottaa 20 minuuttia.

 12.  

 13. Lounaalla olen syönyt runsaasti kasviksia, proteiinia puolikkaan kämmenen verran, avocadon ja luomuvoita. Onko tässä ravintoarvot oikeassa suhteessa? Itse mietin voiko EV-öljyn korvata avocadolla?

  Kuulostaa juurikin oikealta. Saat tästä ateriasta varmaan noin 600-700 kcal. Sillä jaksaa hyvin päivään. Esimerkiksi keskikokoinen kananrinta on noin 35-40 g proteiiniä, joka on enemmän kuin tarpeeksi yhdelle aterialle. Tuossa määrässä jauhelihaa on varmaan 17-25 grammaan, joten juuri hyvä määrä.

  Mikäli tämä on viimeinen ateria ennen lihaskuntotreeniä, niin pari desiä riisiä mukaan. Silloin pitää ehkä osa kasviksista siirtää välipaloiksi, jotta jaksaa syödä koko annoksen.

  Avocado ei korvaa EV-oliiviöljyä. Niissä on eri rasvakoostumukset. EV-oliiviöljyssä on sen uniikit, tulehduksilta ja sydän- ja verisuonitaudeilta mahdollisesti suojaavat antioksidanttiominaisuudet.

 14.  

 15. Salitreenin jälkeen olen syönyt smoothien, jossa 1 banaani, 200g mustikkaa ja avocado. Salilla treenaan aina loppuun asti. Muulloin iltapala on mustikkaa ja hedelmä, joskus kookoskermaa. Jos on lepopäivä, siis ei treeniä arkiliikunnan lisäksi, pelkkä hedelmä. Onko tässä ravintoarvot oikeassa suhteessa?

  Kuulostaa hyvältä mikäli haluat laihtua. Jos haluat kiinteytyä ja lisää lihasmassaa, niin lisää smoothien joukkoon vaikka keitettyä riisiä tai tee nopsaan riisinuudelisetti. Muutenkin lisäisin vielä smoothieen esim. kookosmaitoa ja jotain vihreetä, kuten pinaattia. Silloin siitä saa enemmän ravinteita.

  Lepopäivänä syö ennemmin marjat, avokaado ja kookoskermaa päälle, kuin vain hedelmää.

 16.  

 17. Voiko kookosöljyn korvata kookoskermalla, siten että laittaa kookoskermaa marjojen joukkoon?

  Kyllä voi. Kookoskerma korvaa kookosöljyn mainiosti. Hommaa kookoskerma luomuna ja luonnollisesti käytä runsaammin, kuin kookosöljyä, jotta ravintomäärät täyttyvät.

 18.  

 19. Yritän syödä maidottomasti, koska se tekee hyvää minun iholle. Miten voisin korvata tumman suklaan?

  Tumma suklaa on ravinnerikasta hyvää ruokaa. Kokeile 80+ tummaa suklaata. Niissä on minimaaliset määrät maitoa, jolla tuskin on heikentävää vaikutusta ihoon. Monet kaupat, mukaan lukien iHerb, tarjoavat vegaania vaihtoehtoa suklaasta. Sieltä voi löytyä se oma, hyvä tumma suklaa.

 20.  

 21. Jauhelihaa luomuna, onko jotenkin tärkeämpi ostaa nautaa luomuna mutta kanaa ei? Arvokkaaksi tulee jos kaiken ostaa luomuna. Itse ostan kananmunia ja bataattia sekä mausteita luomuna. Joskus muitakin vihanneksia-juureksia.

  Jauheliha luomuna, se on tärkein. Vain ruoholla syötetyn naudan rasva on hyvälaatuista. Rehunaudan rasva on täynnä omega-6 -rasvoja. Niiden saantia eläinlähteistä tulisi välttää.

  Lidlistä saa luomujauhelihan tavallisen hintaa!

  Rasva on myös se, johon huonosti ruokitun ja lääkityn eläimen myrkyt varastoituu. Kananliha on rasvattomampaa, siksi sisältää vähemmän näitä ongelmia.

  Kananmunat ovat luonnolisesti paremmin ”suodatettu”. Vapaan kanan munat riittävät, mutta suosittelen hommaamaan ulkokanan munia. Näitä esimerkiksi suoraan tuottajalta. Vaahteramäen MunaEggpress esim.

  Mausteet on hyvä ostaa luomuna. Niiden maku on yleensä jotain ihan toista luokkaa vrt massatuotanto.

  Kasviksissa niin, että jos hinta antaa myöden.

 22.  

 23. Mitenkäs hunaja? Lisään aamuisin vajaan teelusikallisen hunajaa aamukahviin sokerin sijaan, muuten en käytä lisättyä sokeria.

  Joo, on ok, jos sinulla ei ole sen suurempia painonpudotustavoitteita. Jos on, niin suosittelen jättämään kaiken sokerin aamuisin ja lounaalla pois.

 24.  

 25. Mikä olisi hyvä askeltavoite per päivä? 5km yhtenäiselle lenkille en pääse niin usein mutta askelia on mahdollista kerryttää kyllä pitkin päivää.

  Jos askelmittarilla mittailee, niin se klassinen 10 t askelta on hyvä. Siitä tulee sellainen 5+ km. Kuulostaako tavoitettavalta?

  Muistakaa ottaa portaat käyttöön! Hissin käyttö on typerintä, mitä ihminen voi oman pahoinvointinsa eteen tehdä.

 26.  

 27. Miten muuten etikkaa käytetään?

  Tulemme hauduttamaan siinä kananmunia, salaatinkastikkeeksi tai aamulla teelusikallinen piristämään ja käynnistämään ruoansulatuksen entsyymitoimintaa. Sellaisia juttuja.

  Voi sillä pestä hiuksetkin. 😛

 28.  

 29. Voiko juoda kahvia? Ja lirauttaa punasta maitoa?

  kyllä voi. Suosittelen hommaamaan laadukasta kahvia papuina. Itselläni ainakin säästää vatsaa, kun löytää sopivahappoisen kahvin, vrt. esim. Juhla Moka.

  On arvokkaampaa, mutta juon sitten vähemmän, koska nautin yhdestä kupista n. 4 x enemmän.

 30.  

 31. Hei, kysyn mielipidettäsi jo jonkun aikaa käyttämästäni aamusmoothiesta. Teen sellaisen työkaluihin että pystyn pirteänä, lisäksi se on helppo nauttia autossa töihin. Viikonloppuisin en tätä tee. Smoothiessa on maca-jauhetta, ashawaganzaa, viherjauhetta, kotimaisia marjoja, avokado ja banaani makeurukseen. Lisäksi mm leseitä, Chian siemeniä (liotettu) sekä raakakaakaota. Satsi mahtuu yhteen muoviseen blenderiin. Nesteenä vettä tai pakuriteetä. Mitä mieltä olet tällaisesta?

  Smoothiessasi on upeita raaka-aineita ja se varmasti piristää ja antaa tasaisen energian läpi aamupäivän…, ja on helppo. Mikäli painonpudotus on yksi tavoitteistasi, niin silloin tämä smoothie tälläisenään ei palvele sinua. Haasteeksi tulee se, että saako tämän tehtyä ilman noita sokerisia ainesosia niin, että se on vielä mielyttävä nauttia aamiaiseksi.

  Jos painonpudotus on pienin huolistasi, niin tämä voi olla oikeen mainio startti päivään! Siinä ei ole mitenkään liikaa nopeita hiilareita, joita aktiivinen keho ei ehtisi hyödyntää, mutta niitä on juuri riittävästi, että ne saattavat estää yön jälkeen aktivoituneen rasvanpolton. Banaani, chiat ja leseet pois ja tilalle kookosmaitoa, niin tämä on on superi rasvanpolttoaamiainen!

share on lovee