Suomineidon Personal Trainer juoksuohjelma feat

Juoksun aloittaminen

Juokseminen on yksi ihmisen perustoiminnoista. Tästä syystä juoksuharrastus on helposti leimattu yksinkertaiseksi. Tuhannet ja tuhannet ihmiset, jotka vuosittain kärsivät juoksuun liittyvistä rasitusvammoista todistavat tämän leimauksen vääräksi.

Juoksuun lähtö ei ole niin yksiselitteinen juttu, kuin voisi kuvitella. Jotta homma saadaan kunnon lentoon, niin huomioitavia asioita on useita.

Käydäänpä läpi, että miten päästään turvallisesti juoksuharrastuksessa alkuun. Opitaan siis toisten virheistä ja tehdään asioita fiksummin.

Netin juoksuohjelmat ja niiden sudenkuopat

Artikkeliin tutkimusta tehdessäni huomasin, että kuinka vähän puhutaan progressiojohteisesta kehityksestä. Netin blogisfääri ja palveluntarjoat tarjoavat varmasti tuloksia tuottavia juoksuohjelmia. Nämä ovat kuitenkin tehokkaita vain jos harrastuksen aloittaja kykenee ohjelmaa seuraamaan. Ei ole siis ihme, että perusharrastaja törmää usein haasteisiin kehon kestävyyden kanssa juoksuharrastusta aloitellessa.

Juoksuohjelman ei tarvitse olla orjallinen listaus eri pituisista, päivittäisistä juoksuharjoitteista. Se ei mielestäni ole optimaalinen tapa lähteä uutta harrastusta valloittamaan. Viisaampaa on opiskelle jouksun tekniset palaset kohdilleen niin hyvin kuin mahdollista. Tästä lähtökohdasta on hyvä lähteä työstämään pidempää ja pidempää lenkkiä.

Nousujohteisuudella voittoon

Kilpajuoksijat tai pitkäaikaiset harrastajat ovat tehneet vuosien työn, jotta kympit, puolikkaat ja kokomaratonit tänään menevät rutiinilla. He pääsevät toteuttamaan tavoitteitaan vain siksi, että pohjatyöt on tehty kunnolla eilen. Jokaista tälläistä kilpailijaa tai harrastajaa kohtaan on satoja muita, joilla oli sama unelma, mutta ne ovat pikkuhiljaa murtuneet jalkapöydän kanssa.

Huippuhyväksi harrastajaksi saatat kyllä päästä yli-innokkaalla harjoittelulla. Silloin homma tapahtuu ”tuurilla”, mutta kuten mainittu, niin lukemattomat loukkaantumistarinat kertovat, että tämän tuurin varaan hommaa ei kannata jättää. Loukkaantumisen riskiä voidaan vähentää tuloksista tinkimättä fiksulla treenillä.

Juoksu onkin paras aloittaa kevyellä otteella, oppia tekniikka edellä, muutama sata askelta kerrallaan. Toista tätä ja kuin huomaamatta vedät vitosen ilman, että missään tuntuu tai kipunoi. Jänis on harvoin maalissa eka.

Suomi-Neidon ensi juoksuaskeleet

Suomineidon Personal Trainer verkkovalmennuksessa ei määrätä pitkiä juoksulenkkejä. Voit niitä tehdä, mikäli haluat. Joka tapauksessa on tärkeää ottaa juoksun tekniikka haltuun, koska tulemme juoksua käyttämään muissa harjoitteissa, kuten intervalleissa.

Lähdetään perusteista:

 1. Juoksu on reipasta.
 2. Pyri pitämään askeltiheys mahdollisimman lähellä 180 askelta minuutissa.

  Tässä esimerkki musiikista, jonka tahdin mukaan voi juosta. Kappaleen tahti lyö 90 kertaa minuutissa. Jokaiselle biitille siis oikea tai vasen jalka astuu. Kokeile tätä paikallasi. Alussa tahti ei välttämättä todeudu, mutta tähtää siihen!

  The Black Keys – Everlasting Light:


 3. Ryhti. Lantio ajaa juoksua.
 4. Rintaranka rennosti pystyyn ilman, että selkään tulee notkoa. Leuka aavistuksen sisään. Lantio työntyy kevyesti eteen ja pysyy ylhäällä. Lantio niin sanotusti ajaa juoksua. Pakarat ja syvät vatsalihakset aktiivisina.

 5. Jalat käyvät lantion alapuolella
 6. Jalkojen käynti käy lantiolinjan alapuolella. Jalkojen nosto on voimakasta taakse ylös, mutta eteen niitä ei tiedostaen koroteta.

 7. Askel tulee alas tasaisesti koko jalalle
 8. Emme astu pitkälle kantapään varaan, vaan askel astuu lantiomme alla tasaisesti koko jalalle. Uusi askel lähtee ripeästi liikkeelle. Paljon puhuttu askeleen rullaaminen on mielestäni perua väärin juoksemisesta ja sitä kautta tarpeettomasti ylikehitettyjen kenkien myyntivaltti.

 9. Käsivarret tekevät voimakkaasti töitä
 10. Käsivarret 90-asteen kulmassa lähellä vartaloa. Käsivarret tekevät voikkaasti työtä. Kun kädet käyvät 180 kertaa minuutissa, niin jalat seuraavat. Kädet ovat juoksun kapellimestarit.

Tässä Vauhtisammakon Mikko Liukka näyttää tekniikasta mallia.


Suomineidon PT:n juoksuohjelma:


Suomineidon Personal Trainerin juoksuohjelma on selkeä

 1. Ota tekniikka yltä haltuun
 2. Käytä ammattilaisten palvelua tai käytä useampi tunti itseoppimiseen netistä ja lenkillä. Osaavassa juoksukoulussa saat sisäistettyä muutamassa tunnissa asiat, joiden itseoppiminen vie kymmenen tuntia.

 3. Kävelylenkkien yhteydessä ota 50-400 metrin kevyitä juoksuja
 4. Älä mene kovaa. Tarkoitus on opetella pitämään askellus tiheänä, lähellä 180 askelta, eli 90 askelta per puoli minuutissa.

 5. Tee kävelylenkillä näitä toistoja 4-10 kertaa
 6. Kymmenen kävelylenkin jälkeen, joihin olet sisällyttänyt 50-400 metrin kevyet juoksut voit kokeilla kokonaista juoksulenkkiä.

 7. Tee vain niin pitkiä vetoja, minkä ryhti antaa myöden
 8. Mikäli keskivartonlon tuki pettää, niin lopeta juoksu siihen. Jatka kävelyä ja kerää voimaa seuraavaan. Mikäli keskivartalo väsyy, niin muista, että seuraava veto tulee olemaan lyheympi kuin edellinen.

 9. Saat näin sisällettyä treeneihisi valtavan määrän juoksuaskelia lähes huomaamatta.
 10. Juoksumääräsi tulevat vastaamaan keskiverto juoksuharrastajan määriä nopeasti (Lenkillä 5 X 400m = 2 km X 5 viikossa = 10 km). Viikossa 10 km juoksua paljon kevyemmällä rasituksella, kuin 2 X 5 km lenkillä.

 11. Näillä opeilla sinusta tulee hyvä juoksija

Oletko innostunut juoksusta toden teolla?

Yllä olevilla opeilla sinusta tulee hyvä juoksija, mutta mikäli haluat tulla huippuhyväksi juoksijaksi, niin ota oppia parhailta.

Ota rohkeasti yhteyttä oman paikkakuntasi hyvämaineisiin juoksuvalmentajiin. Juoksukoulut ovat edullinen tapa välttää pahimmat juoksun sudenkuopat ja oppia oikeaa asiaa tästä tärkeästä aiheesta. Juoksukoulu Vauhtisammakko ja heidän mainiot valmentajat pitävät todella hyviä juoksukouluja Helsingissä, Turussa, Tampereella, Raumalla ja Lohjalla.

Juoksukoulussa tapaat myös kaltaisiasi hyviä tyyppejä ja voit helposti solmia ystävyyssuhteita, verkostoitua ja hankkia lenkkiseuraa.

Ota juoksun perusteet kunnolla haltuun, niin väistämme suurimman osan kuopista, joita juoksuharrastuksemme eteen voi tulla.

Lenkkiseuraa ja keskustelua Facessa

Keskustelua juoksuharrastuksesta käydään Suomineidon Personal Trainerin Facebook-ryhmässä. Jospa sieltä löytyisi vaikka lenkkiseuraa. Hyppää mukaan!

Suomineidon Personal Trainer valmentajasi netissä veloituksetta

Suomineidon Personal Trainer verkkovalmennuksen saat käyttöösi netistä ilman pennin pyörylää. Tämän mahdollistat sinä.

Voit tukea Suomineidon Personal Trainerin työtä tukemalla omaa hyvinvointiasi. iHerb.comin ja Fitnesstukku.fin kumppanuusmarkkinointi linkkien kautta pääset käsiksi netin edullisimpiin lisäravinne ja vitamiini-, sekä treenivarustevalikoimiin.

Mikäli koet, että kyseisten yritysten palvelut eivät ole sinua varten, niin voit silti olla suureksi avuksi.

Isoin kiitos, jonka voit Suomi-Neidolle antaa on siitä tiedon eteenpäin kertominen tutuillesi, ystävillesi, työtovereillesi ja perheellesi. Varsinkin sosiaalisessa mediassa jakaminen on helppoa. Kiitos paljon!

share on lovee