Suomineidon Personal Trainer kookosoljy feat

Kookosöljy, luomuvoi, oliiviöljy ja kalaöljy

Kookosöljy, luomuvoi, oliiviöljy ja kalaöljy ovat kehon rakennuspalikoita. Kalaöljy ja oliiviöljy ovat yleisesti pidetty hyvässä maineessa, mutta kookosöljy ja luomuvoin julkisuuskuva on usein hyvin vääristynyt. Tämä artikkeli keskittyy tyydyttyneiden rasvojen ympärillä olevan myyttiharson repimiseen.

”Miten niin pahasta saadaankin yhtäkkiä käännetty hyvää, häh?”

Otetaanpa katsaus näiden rasvojen väärin ymmärrettyyn toimintaan ja kehon terveyttä edistäviin ominaisuuksiin.

Vallitseva käsitys murtumassa

Yleinen käsitys siitä, että tyydyttyneet rasvat olisivat terveydelle haitallisia alkaa onneksi murtumaan. Kehomme on täynnä tyydyttynyttä rasvaa. Sen kuuluu olla siellä ja sillä on elintärkeitä tehtäviä.

Ihmiskeho tuottaa itse tarvitsemia tyydyttyneitä rasvoja, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö fiksulla ruokailutavalla, ja aavistuksen tyydyttyneitä rasvoja lisäämällä voisi helpottaa kehon duunia ja parantaa omaa terveyttään.

Kun välttämätön ei riitä

Ihmiselle välttämättömiä ravintorasvoja on vain kaksi, linoolihappo (yleinen omega-6) ja alfalinoleenihappo (ALA, kasviperäinen omega-3).

Omega-6, linoolihappoa saamme runsaasti ravinnosta ilman sitä miettimättä, kun taas kasvi-omega-3:n, alfalinoleenihapposaannin eteen täytyy tehdä vähän töitä. Saadaksemme tarvittavan määrän alfalinoleenihappo, niin ravinnossamme tulee olla jonkin verran pähkinöitä, siemeniä tai kasviöljyä.

Pähkinät ja siemenet ovat suositeltavat ALA-lähteet. Niissä rasva on suojattuna syötävän tai sen kuoren sisällä. Suomineidon Personal Trainerin terveellistä ruokavaliota noudattamalla näiden rasvojen tarvittava saanti on taattua.

Näiden kahden rasvahapon lisäksi keho sisältää useita eri rasvahappoketjuja, joita se pystyy itse tuottamaan. Näitä valmistamiaan rasvoja kroppa käyttää mm. solujen, verisuoniston, aivojen ja ihon suojakerroksien rakentamiseen sekä hermostojärjestelmän suojaamiseen. Kaikki nämä kehon tuottamat rasvaketjut ovat tyydyttynyttä rasvaa!

Hetkonen, onko siis tyydyttynyt rasva hyvä asia?

Kyllä on, tyydyttynyt rasva on todella hyväksi meille. Ilman sitä me huuhtoutuisimme ensimmäisen sateen tullen viemäriin. Tyydyttynyt rasva on elinehto. Tätä faktaa ei voi kumota.

Kuten yllä mainittu, niin keho tuottaa omat tyydyttyneet rasvansa rakennusaineeksi. Tämä projekti on kuitenkin keholle työläs ja sen saattaa olla vaikea täyttää kaikkia rakennusaine tarpeita omalla tuotannollaan. Voimme tuoda kehoamme lähemmäksi optimaalista nauttimalla tyydyttyneitä rasvoja ravinnosta.

Tosin tyydyttyneen rasvan liittämisessä ruokavalioon tulee pitää järki mukana. On järkevää nostaa ravintorasvan käyttöä tasolle, jolloin sillä ei vielä ole heikentävää vaikutusta veren lipideihin, LDL-kolesteroliin eikä triglyserideihin. Niin kauan ravintorasva on mainiota ruokaa kehollemme ja aivoillemme, jonka vaikutus insuliiniin on minimaalinen. Muun muassa tästä syystä rasvalla itsensä kylläiseksi syöminen laihduttaa.

Tässä artikkelissa mainittuja hyvänlaatuisia rasvoja voi syödä paljon ennen kuin niistä näkyy negatiivisiä merkkejä edellä mainituissa terveysmarkkereissa. Useimmat ihmiset voivat syödä niitä huomattavan määrän enemmän, mitä Suomineidon Personal Trainer nettivalmennuksessa suositellaan.

Summauksena kuitenkin, että tyydyttynyt rasva syötynä on terveyttä edistävää tai vähintään neutraali vaikutukseltaan vain, jos sen kulutusta pidetään järkevällä tasolla. Tosin on ihmisiä, jotka nauttivat jopa 70%+ päivän kaloreista rasvoina ja voivat ihan hyvin! Tiede ei ole tämän asian kanssa lähelläkään täydellisyyttä.

Kokonaisuus ratkaisee

Vaikka rasvan osuus kokonaiskaloreista voi olla suuri, niin rasvan syöntimäärät eivät ole päätä huimaavaa läträämistä. Rasva sisältää 2.25 kertaa enemmän energiaa kuin hiilarit ja proteiinit. ruokalusikalliset extraneitsytoliivi- ja kookosöljyä, sekä nokare luomuvoita aterioilla ovat tarpeeksi.

Näiden lisäksi voit nauttia voista tai kookosöljystä smoothieissa, välipaloissa ja jälkiruoissa. Muu ruoan luonnollinen rasva lisää rasvan saantia. Näin ollen päivän aikana saat huomattavan määrän tasaista energiaa, jonka vaikutus verensokeriin ja insuliiniin on minimaalinen.

suomineidon personal trainer kookosöljy

Tästä kuvasta löytävät kahden viikon ravintorasvat.

Väärinymmärretty rasva-aineenvaihdunta

Rasva-aineenvaihduntaa väärinymmärretympää osaa ravintotieteestä on vaikeata löytää.

Rasva lihottaa

Ei…, ja kyllä. Rasva itsessään lihottaa todella huonosti. Rasvalla on minimaalinen vaikutus insuliinin ja verensokerin nousuun. Hypoteettisesti nämä kaksi asiaa, jotka ajavat rasvan kertymistä, ovat lähes tipotiessään täysrasvadieetillä. Maksa voi kyllä muuntaa rasvasta hiilihydraatteja ja tätä kautta nostaa verensokeria ja insuliiniä, näin lihottaa.

Toinen varteen otettava seikka on myös se, että kun syöt molempia, rasvaa, sekä hiilihydraattia samalla aterialla, niin tällöin hiilihydraatin ylimenevät kalorit muuntuvat helposti verensokeriksi, nostavat insuliinit ylös ja täten lihottavat. Mikäli painoa pitää saada alas, niin Suomineidon PT-ohjelmassa suositellaan, että illalla vähennetään rasvan osuutta, kun syödään hiilareita.

Margariini aikoinaan keksittiin lihottamaan sikoja ja kalkkunoita sekä muita kanaeläimiä. Tämähän ei toiminut, joten sitä alettiin syöttää ihmisille. Nyt kun kerran olen margariini-asiassa, niin sanon sen verran, että komppaan täysin professori Kari Salmista; ”Margariinin käyttö on katala ihmiskoe, jonka uhreina ovat päiväkotien lapset, koululaiset ja kaikki muut valtiollisten laitosten asukit.”

Margariinin ensimmäinen versio, transrasvoineen todettiin haitalliseksi, mm. karsinogeeniseksi. Nyt on menossa toinen näytös, jossa margariinin valmistuksessa ei enää käytetä suoranaisia transrasvoja. Tosin toisenkin version rasvat ovat täysin verrattavissa transrasvoihin, ne eivät vaan tämän päivän ravintotieteen nimissä ole transrasvoja.

Rasva tukkii verisuonet

Ei. Rasva ei terveessä ihmisessä kulje veressä, vaan lymfa-aineenvaihdunnan mukana. Verensokeri insuliinin avustuksella rasvoittaa maksaa ja sitä kautta verisuonia. Verensokeria ja insuliinia ajavat voimakkaammin hiilihydraatit ja proteiinit.

Korkeat triglyseridit ja matala HDL-kolesteroli ovat ehkä tärkeimmät terveysmarkkerit. Korkeat trigly-luvut kertovat maksan rasvoittumisesta ja matala HDL usein kehoa riivaavasta matala-asteisesta tulehduksesta. Mikäli nämä merkit ovat koholla, niin on aika tehdä muutos ja liittyä Suomi-Neidon messiin.

Kolesteroli, varsinkin LDL on paha

Ei. Japanilainen 26 000 henkilöä kattava tutkimus sanoo, että pitkäikäisimmillä ihmisillä yhdistetty kolesteroli on usein yli 5.

”When examining all causes of death, such as cancer, pneumonia and heart disease, the number of deaths attributable to LDL cholesterol levels exceeding 140 mg/dl (3.6 mmol/l) is less than people with lower LDL cholesterol levels.”

Syödään laadukkaita rasvoja hymyssä suin

Laadukkaat hyvät rasvat, kuten kookosöljy, luomuvoi, oliivi- ja kalaöljy ovat mainiota ruokaa, jolla on minimaalinen vaste nostaa verensokeria tai insuliiniä. Täten nämä ruoat oikein käytettynä ovat upeena apuna painonpudotuksesi kanssa.

Parhaimmillaan nämä rasvat ovat parantavia ja heikoimmillaankin vain energiaa, jota voit tasaisesti käyttää läpi päivän. Ei mennä öljyn läträämisessä liiallisuuksiin, mutta ei myöskään pelätä niitä.

Suomineidon PT nettivalmennus on maksuton

Tämä valmennus on maksuton iHerb.comin ja fitnesstukku.fin kumppanuusmarkkinointilinkkien ansiosta. Voit siis tukea Suomineidon Personal Traineriä tukemalla omaa hyvinvointiasi ja terveyttäsi.

Jos et juuri nyt tarvitse vitamiineja, lisäravinteita tai treenikamoja, niin voit silti olla suureksi avuksi.

Isoin kiitos on tämän valmennuksen eteenpäin kertominen. Pyydä työkaverisi, tuttusi, ystäväsi ja perheenjäsenet mukaan tähän valmennukseen. Sosiaalisessa mediassa jakaminen vasta helppoa onkin. Kiitos!

share on lovee