Suomineidon Personal Trainer motivaatio feat

Motivaatio – Sen sytytys ja ylläpitäminen

Motivaatio on eteenpäin työntävä voima, jota jokainen meistä tarvitsee saavuttaakseen haluamiaan asioita. Motivaation lähteitä, tasoja ja syitä sen syntyyn on monia. Laadukkaaseen motivaatioon liittyy aina tarve tai tahtotila saada jotain tehdyksi.

Miten voimme synnyttää halun tehdä jotain?

Halun synnyttäminen

Halun synty voidaan jakaa sanoille ”intohimo” tai ”pakollinen tarve”. Molemmista lähtökohdista muodostuu halu saada jokin tuotettua valmiiksi, mutta vain toisesta lähtökohdasta asioiden tekeminen on mielekästä ja mielenterveydelle hyväksi. Miten sitten pääsemme intohimon tilasta haluamaan asioita?

Tarvitsemme kimmokkeen, joka sytyttää intohimon sisällämme. Kimmokkeena toimii palkkio.

Palkkiojärjestelmä sielulle

Miksi jotkin tietyt asiat hoituvat automaattisesti ja toiset asiat sitten taas vaativat lisäponnistelua, jotta ne tulisivat hoidetuksi?

Tämä johtuu siitä, että joistain asioista kehomme ja mielemme tuntee ko. asian tuottaman palkkiotunteen. Kun mieli tietää, mitä on luvassa, niin ihminen kuin itsestään hakeutuu sitä kohti.

Mitä voimakkaampi tunne palkkiosta syntyy, niin yleensä sitä innokkaammin toimimme tämän saavuttamiseksi.

Millä ihmeellä saamme synnytettyä motivaation, jos sitä ei ole?

Tarvitsemme tähän kolme asiaa.

  1. Ensiksi, selkeä tavoite: Mitä ollaan tekemässä.
  2. Toiseksi, selkeä toimintasuunnitelma: Miten tehdään.
  3. Kolmanneksi, palkkio: Miksi teemme.

Kun eteesi tulee asia, joka pitää suorittaa, aloita kysymyksellä miksi. Keksi 100 syytä, jotka toimivat palkkiona siitä, että olet suorittanut ko. tehtävän. Visualisoi nämä palkkiot jo toteen käyneiksi niin hyvin kuin ikinä osaat. Lausu ne ääneen ja hymyile. Vaikeistakin tehtävistä selviydymme, kun olemme rakentaneet sielullemme palkkiojärjestelmän.

Toimintavaihe

Järkevän toiminnan edellytyksenä on se, että sille on luotu selkeä tavoite. Meillä tulisi olla päivä-, viikko- ja pitkäaikaistavoitteita.

Toimintasuunnitelma on kaikessa mielekkäässä tekemisessä avainasemassa. Ilman toimintasuunnitelmaa yksinkertaistenkin asioiden tekeminen voi pitkittyä tarpeettoman paljon.

Yksikään plääni ei toimi, jos sinä et toimi. Jotta tekemisen into pääsee syntymään, niin meidän on nähtävä selkeästi, mitä palkintoja tavoitteen saavuttaminen meille tuottaa.

Motivaation ylläpito

Miten saamme ylläpidettyä motivaatiota, kun kerran olemme sen löytäneet?

Motivaatio ei juurikaan katoa, jos meillä on kirkkaana mielessä tavoite, johon olemme tähtäämässä. Tämän lisäksi kun käytössämme on upea toimintasuunnitelma ja olemme sisäistäneet 100+ palkkiota, jotka tavoitteen saavuttaminen meille antaa, niin voimme vain ja ainoastaan onnistua.

Jos näistä seikoista huolimatta homma maistuu puulta, niin punnitse tarkkaan yllä olevat kolme kohtaan uudelleen. Oletko tekemässä oikeaa asiaa?

Voisiko tavoite ollakin jonkun muun, kuin itsesi asettama?

Ulkoinen ja sisäinen motivaatio

Olet varmaan kuullut ulkoisesta ja sisäisestä motivaatiosta. Mitä ne sitten ovat?

Ulkoinen motivaatio tarkoittaa, että toimintaasi ohjaa sinusta riippumattomat lähteet. Olkoon nämä sitten vanhempien sinulle asettamia tavoitteita tai koulun tai työpaikan ryhmäpaineen luomia hömpötyksiä, niin ne eivät yleisesti ole terveydelle edullisia. Tämän kaltaiset motivaattorit luovat ylimääräistä painetta, johon on vaikea päästä vaikuttamaan. On parempi luoda omat motivaatiot. Niihin pääset vaikuttamaan paremmin muuttamalla oman mielen mukaan tavoitteita, suunnitelmia tai lisäämällä mielikuvia palkkioista.

Molemmat ovat tärkeitä ja niillä on paikkansa ihmiselämässä, mutta omaa terveyttämme voimme vaalia vain ja ainoastaan sisäisen motivaation kautta. Opi sanomaan EI, se helpottaa elämää huomattavasti.

Ohjaavat voimat

Asiat, jotka meitä ohjaavat ja motivoivat ovat karrikoidusti palkkio, pelko sekä kipu.

Palkkio on se klassinen porkkana kepin nokassa, jonka saavutamme maalissa. Tämä saattaa joskus ikävästi kuvastaa ihmiseloa, mutta tässä tarinassa aasi keksii tavan napata porkkanan. Sitä paitsi meidän ei tarvitse tyytyä porkkanaan, vaan voimme luoda niin monta palkkiota kuin ikinä haluamme. Saamme selleriä, kurkkua, tomaattia ja parsakaalia, mikäli näin haluamme.

Pelko on motivaattori, joka ajaa meitä tekemään asioita vain alhaisen ”liskoaivoajattelun” pohjalta. Tämä on hyvä asia vain ja ainoastaan, kun henkemme on akuutisti uhattuna. Tuhannet ihmiset kuitenkin tekevät tästä lähtökohdasta ”päätöksiä” päivittäin. Tulemme valmennuksen edetessä käsittelemään pelkotilasta itsensä poistyöstämistä enemmän.

Kipu taas on perseemme alla palava tuli. Se voi olla pitkään tekemättömänä ollut asia, jonka tekemisestä et ole löytänyt tarpeeksi vahvoja palkkioita. Kun kipu tekemättömyydestä kasvaa tarpeeksi suureksi, niin palkkioksi muodostuu kivun loppuminen. Kun kuumuus ja sen tuottama tuska kasvaa tarpeeksi, niin teemme lähes mitä tahansa, jotta saamme sen loppumaan. Esimerkkinä tästä…, klassinen tiskivuori.

Itse olen kivun tilasta saattanut loppuun monta asiaa. Se ei ole miellyttävää, mutta äärimmäisen tärkeää selviytymiselle ja ihmisenä kasvulle. Kipu on iso opettaja. Ota se sellaisena vastaan.

Kaikki motivaattorit ovat hyviä ja luonnollisia asioita, mutta on parempi rakentaa motivaatio miellyttävän palkkion kautta, kuin kivun edellyttämänä. Pelko saa motivoida toimintaa vain silloin, kun henkeäsi on uhattu fyysisesti. Ole rohkea ja valpas.

Tavoitteilla voittoon

Toivon, että luot Suomineidon Personal Trainer nettivalmennuksen aikana 1-3 ”isoa” tavoitetta. Kirjaa tavoitteet selkeästi käsin kirjoittamalla ylös. Tavoite ei ole tavoite ennen kuin se on selkeästi kirjoitettu ylös, päivittäin seurattavaksi, nähtäville. Tavoite ilman paperille kirjaamista on pelkkä haave.

Luomme yhdessä ohjelmasta löytyvien vinkkien ja työkalujen, sekä FB-ryhmän avulla vedenpitävän toimintasuunnitelman tavoitteesi saavuttamiseksi. Toimintasuunnitelmakin on hyvä kirjoittaa itse ylös. Se on simppelisti lista aktiviteettejä, jotka sinun tulee hoitaa tiettynä aikana. Tavoitteen eteen tekemät asiat ilman toimintasuunnitelmaa ovat pelkkiä aktiviteettejä.

Palkkiot, eli ”miksit” kannattaa kirjata samalla tavalla ylös. Pystyt varmasti kirjoittamaan päivittäin pari uutta ”miksiä” listaan. Lopulta sinulla on yli 100 syytä tehdä asia, ja mikä tärkeintä, yli 100 palkkiota odottamassa tavoitteen täyttymistä.

Loppu on sinusta kiinni. Mikään ei tule ilmaiseksi

Kaiken suuren saavuttamiseen on tehty paljon työtä. Tavoitteen koko on yleensä suoraan verrattavissa tehtävän työn määrään. Yllä olevilla ohjeilla saat tästä työnteosta tehtyä mielyttävää. Ja mikä tärkeintä, pysyt itse koko ajan ohjaajan paikalla.

Poikkea rohkeasti FB-ryhmään. Kerro siellä tavoitteesi ja muutama rivi toimintasuunnitelmastasi. Voimme yhdessä kommentoida nopeassa ajassa yli sata syytä, miksi sinun kannattaa taistella tavoitteesi saavuttamiseksi. Ei ole kiellettyä sisäistää muiden syitä ja tehdä niistä omia palkkioita. Muista vain pitää huoli, että tavoitteesi ja toimintasuunnitelma ovat sinun käsialaa.

Muistathan, että Suomineidon Personal Trainer on maksuton sinun ansiostasi.

share on lovee